Μακεδόνων 2, Αθήνα Πλησίον Αμερικάνικης Πρεσβείας
17:30 - 21:00 καθημερινά με ραντεβού
στα τηλέφωνα 2130430209 και 6974307836
Τηλέφωνο για έκτακτα περιστατικά : 6974307836 όλο το 24ωρο

Αφαίρεση λιπωμάτων, γαγγλίων, δερματικών και υποδόριων ογκιδίων, θηλωμάτων

Αφαίρεση λιπώματος

Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αποτελείται από λιπώδη ιστό. Είναι η πιο κοινή μορφή όγκου μαλακών ιστών. Τα λιπώματα είναι μαλακά στην αφή, συνήθως κινητά, και είναι γενικά ανώδυνα. Τα περισσότερα λιπώματα είναι μικρά αλλά μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος πάνω από έξι εκατοστά. Λιπώματα βρίσκονται συνήθως σε ενήλικες 40 έως 60 ετών, αλλά μπορεί επίσης να βρεθούν και σε παιδιά. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι κακοήθη εξαλλαγή μπορεί να συμβεί στα λιπώματα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί πειστικά.

lipoma1

Το επιφανειακό υποδόριο λίπωμα , είναι ο πιο κοινός τύπος λιπώματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τα περισσότερα εμφανίζονται στον κορμό, τους μηρούς και τα αντιβράχια, αν και μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (όπου υπάρχει υποδόριο λίπος).

lipoma2

Περίπου το ένα τοις εκατό του γενικού πληθυσμού έχει ένα λίπωμα. Τα λιπώματα είναι σπάνια στα παιδιά , αλλά αυτοί οι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν ως μέρος της κληρονομικής νόσου Bannayan-Zonana- σύνδρομο. Τα λιπώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και γίνονται αντιληπτά τυχαία μετά από ψηλάφηση. Τα μικρά λιπώματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνος , αίσθημα τάσης , μουδιάσματα ,όταν είναι κοντά σε τένοντες , νεύρα ή επίσημα αγγεία. Στα μεγάλα λιπώματα μπορεί να προστεθούν ως συμπτώματα , αυτά που δημιουργούνται από την πίεση παρακείμενων οργάνων , καθώς και ο έντονος πόνος κατά την ψηλάφηση. Επίσης στα μεγάλα λιπώματα ή σε αυτά πού είναι σε εμφανή μέρη πρέπει να προστεθούν και τα αισθητικά προβλήματα.

Η τάση για ανάπτυξη λιπωμάτων δεν είναι απαραίτητα κληρονομική. Γενετικές μελέτες, σε ποντίκια έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του HMG IC γονιδίου (γονίδιο που σχετίζεται με την παχυσαρκία) και της αυξημένης ανάπτυξης λιπωμάτων. Οι μελέτες αυτές μία συσχέτιση μεταξύ του HMG IC γονιδίου και μεσεγχυματικών όγκων.
Έχουν αναφερθεί επίσης περιπτώσεις όπου οι μικροτραυματισμούς φέρεται ότι προκάλεσαν την αύξηση- δημιουργία ενός λιπώματος, που ονομάζεται «μετα-τραυματικό λίπωμα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του τραύματος και της ανάπτυξης λιπώματος είναι αρκετά αμφιλεγόμενη.

Τα περισσότερα λιπώματα (αφαίρεση λιπώματος) συνήθως απομακρύνονται με χειρουργική εκτομή. Η αφαίρεση λιπώματος γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά. Στην συνέχεια η τομή συγκλείεται με πλαστική ενδοδερμική ραφή για τέλειο αποτέλεσμα Η αφαίρεση χειρουργικά , θεραπεύει την πλειοψηφία των περιπτώσεων, με περίπου 1-2% των λιπωμάτων να επανεμφανίζονται μετά την εκτομή. Η αφαίρεση λιπώματος γίνεται συνήθως όταν ένα μικρό λίπωμα προκαλεί πόνο , μούδιασμα , ή παρεμβαίνει αρνητικά στην κίνηση αρθρώσεων. Η χειρουργική αφαίρεση λιπώματος επίσης γίνεται όταν το μέγεθός του είναι τέτοιο που επηρεάζει την κίνηση μελών , προκαλεί προβλήματα από πίεση σε παρακείμενα όργανα ή προκαλεί αισθητικά προβλήματα.

lipoma3

lipoma4

Θηλώματα

Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Πρόκειται για μαλθακές και μισχωτές βλάβες με διάμετρο 1 – 3 χιλιοστά και ύψος μέχρι 5 χιλιοστά. Εντοπίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις περιοχές του λαιμού, καθώς επίσης και στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στήθος, στη μηρογεννητική περιοχή και με μικρότερη συχνότητα και σε άλλα σημεία του σώματος. Μεταδίδονται κυρίως με την επαφή. Η αφαίρεση των θηλωμάτων είναι η μοναδική θεραπεία και γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία στο ιατρείο με άριστα αποτελέσματα.