Μακεδόνων 2, Αθήνα Πλησίον Αμερικάνικης Πρεσβείας
17:30 - 21:00 καθημερινά με ραντεβού
στα τηλέφωνα 2130430209 και 6974307836
Τηλέφωνο για έκτακτα περιστατικά : 6974307836 όλο το 24ωρο

Ομφαλοκήλη

Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη αποτελεί επίκτητη διάνοιξη , βίαια του ομφαλικού δακτυλίου με αποτέλεσμα την έξοδο δια του ομφαλικού δακτυλίου άλλοτε λεπτού ή παχέος εντέρου ή όπως είναι και το πιο συχνό , επίπλουν.

Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι :

  • Η αύξηση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης με αποτέλεσμα την μεγάλη λέπτυνση του δέρματος και σε διάφορα σημεία νέκρωσης αυτού.
  • Η δημιουργία συμφύσεων με συχνό αποτέλεσμα την ανάπτυξη κρίσεων ειλεού ή και μη ανατάξιμου ειλεού.
  • Η περίσφιξη του επίπλουν ή του λεπτού- παχέος εντέρου , με αποτέλεσμα συχνά λόγω της ισχαιμίας που δημιουργείται να προκαλείται νέκρωση στο σημείο της περίσφιξης.
  • Συνεπεία της περίσφιξης και της πιθανής ισχαιμίας , τελικά , εμφάνιση περιτονίτιδας.

Ο χρυσός κανόνας για την χειρουργική θεραπεία της ομφαλοκήλης σήμερα είναι , η λαπαροσκοπική αποκατάστασή της με την χρήση πλέγματος. Αν η ομφαλοκήλη είναι μικρή μπορεί να γίνει η πλήρης αποκατάστασή της με την ανοικτή μέθοδο Mayo με την δημιουργία μικρής τομής γύρω από τον ομφαλικό δακτύλιο και την συρραφή σε στρώματα.

2-3her

4-5her

6-7her

8her

Η αναισθησία για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι .

1. Γενική αναισθησία.

2. Τοπική αναισθησία.

Μετά την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης ο ασθενής επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας και καθημερινότητας άμεσα δηλαδή σε 2-4 ημέρες , ενώ σε περίπτωση ανοικτής αποκατάστασης θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος δηλαδή 10 -15 ημέρες , πάντα σε σχέση με την εργασία , την ηλικία και την κατάσταση του ασθενούς.